ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που βαδίζει στη ζωή, μοναχικά ή όχι, ελεύθερος και ανεξάρτητος ή δεσμευμένος και με υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι, αφού περάσαμε την εφηβεία, γνωρίζουμε και ποιοί είμαστε. Πιστεύουμε, ακόμα, ότι έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ελευθερία, ίσως επειδή παίρνουμε τις δικές μας πλέον αποφάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε βρει μόνο την σκιά της. Ανακαλύπτοντας και άλλο από τον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε και άλλο από τον Θεό. Ένας ασκητής έλεγε στον Θεό: "Θεέ μου, δείξε μου ποιός είμαι". Όταν πέρασε καιρός στην άσκηση και την προσευχή, και άρχισε να ανακαλύπτει τόσα για τον εαυτό του, η προσευχή του άλλαξε. Την συμπλήρωσε με το "Θεέ μου, τώρα δείξε μου ποιός είσαι". Δεν υπάρχει εαυτός χωρίς Θεό και Θεός χωρίς εαυτό. Μήπως, αντί να ψάχνουμε αποκλειστικά τον άγνωστό μας εαυτό, θα έπρεπε να ψάξουμε και τον άγνωστό μας Θεό; Αυτόν που, όταν τελειώνουν οι δικές μας δυνάμεις, τις συμπληρώνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν τελειώνουν τα όριά μας, τα επεκτείνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν η ζωή μας έχει γίνει συντρίμια, την αναστηλώνει Εκείνος; Γιατί...Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός!

ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Πρόσφορο από προζύμι και όχι με μαγιά.

Μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο.

Το προζύμι κάνει το πρόσφορο, αλλά και το ψωμί γενικά, πιο γλυκό, πιο νόστιμο.
Η σφραγίδα φαίνεται έντονα, το σχήμα του κρατάει και δεν τρίβεται όταν ο ιερέας το κόβει στην προσκομιδή.
Ευκαιρία τώρα να ανανεώσουμε το προζύμι μας με τον βασιλικό του Σταυρού.
Πώς;
Οδηγίες μας δίνει το ωραιότατο Πατρινό ιστολόγιο του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ στην ανάρτηση ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ:


Αρκετές νοικοκυρές πιστές ακόμη στις παραδόσεις μας,ζυμώνουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14Σεπτεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.


Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Πώς γίνεται αυτή;

Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού.Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς,δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΤΙΑΧΝΩ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Δική μας σημείωση μετά από συμβουλή ιερέα: Για να πετύχει απόλυτα το προζύμι είναι καλό η νοικοκυρά να έχει εξομολογηθεί και γενικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της εκκλησίας. Παραδοσιακά το πρώτο ζημάρι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές είναι για πρόσφορο που το πηγαίνουν στο ναό της ενορίας τους.

Όσο για το πρόσφορο, πώς φτιάχνεται; Εδώ θα μιλήσω εμπειρικά και οποσδήποτε κάπου θα υπάρχουν και οδηγίες καλύτερες από τις δικές μου από πιο έμπειρα άτομα.
Ακολουθεί το pdf των οδηγιών.

Παρασκευή Πρόσφορου

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...