ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που βαδίζει στη ζωή, μοναχικά ή όχι, ελεύθερος και ανεξάρτητος ή δεσμευμένος και με υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι, αφού περάσαμε την εφηβεία, γνωρίζουμε και ποιοί είμαστε. Πιστεύουμε, ακόμα, ότι έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ελευθερία, ίσως επειδή παίρνουμε τις δικές μας πλέον αποφάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε βρει μόνο την σκιά της. Ανακαλύπτοντας και άλλο από τον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε και άλλο από τον Θεό. Ένας ασκητής έλεγε στον Θεό: "Θεέ μου, δείξε μου ποιός είμαι". Όταν πέρασε καιρός στην άσκηση και την προσευχή, και άρχισε να ανακαλύπτει τόσα για τον εαυτό του, η προσευχή του άλλαξε. Την συμπλήρωσε με το "Θεέ μου, τώρα δείξε μου ποιός είσαι". Δεν υπάρχει εαυτός χωρίς Θεό και Θεός χωρίς εαυτό. Μήπως, αντί να ψάχνουμε αποκλειστικά τον άγνωστό μας εαυτό, θα έπρεπε να ψάξουμε και τον άγνωστό μας Θεό; Αυτόν που, όταν τελειώνουν οι δικές μας δυνάμεις, τις συμπληρώνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν τελειώνουν τα όριά μας, τα επεκτείνει Εκείνος; Αυτόν που, όταν η ζωή μας έχει γίνει συντρίμια, την αναστηλώνει Εκείνος; Γιατί...Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός!

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ...Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ!



Την προσευχή δεν μπορεί κανένας να στην διδάξει, την μαθαίνεις μόνος σου και την ομορφιά της προσευχής και τα αποτελέσματα της προσευχής. Ότι και να σου πει ο άλλος, θα είναι λόγια πού
σου λέει κάποιος άλλος.
 Όταν ζήσεις όμως κάτι εσύ προσωπικά τα ξέρεις από πρώτο χέρι. Κανείς δεν σου μαθαίνει πως να προσεύχεσαι, όπως κανείς δεν σου μαθαίνει πως να βλέπεις, πως να ακούς. Ξέρεις βλέποντας και ακούγοντας και ξέρεις τι ομορφιά έχει το να βλέπεις όταν βλέπεις. Όταν κλείνεις τα μάτια σου, ξέρεις πόσο άσχημα είναι να μην βλέπεις.
 Έτσι και με την προσευχή.

 Αρχίστε να προσεύχεστε και η ίδια η προσευχή, το ίδιο το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με», θα σας διδάξει. Δεν είναι πέντε τυχαίες λέξεις.

Θα κάτσεις το βράδυ, θα προσπαθήσεις να πεις «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με» με καθαρό το μυαλό. Έ, τότε θα σου έρθει στο μυαλό αμέσως με ποιόν τσακώθηκες την ημέρα, τι σου είπε και τι τού είπες, και αμέσως θα καταλάβεις ότι εάν θέλεις να λες προσευχή σωστή, δεν θα πρέπει να μνησικακείς, να θυμάσαι κάτι κακό. Θα κάτσεις το βράδυ να πεις «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με» και αμέσως θα σου έρθουνε στο μυαλό τα γυμνά πού είδες την ημέρα, και θα καταλάβεις ότι, εάν θέλεις να λες προσευχή καθαρή, δεν θα πρέπει να βλέπεις τσόντες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο.

Η ίδια η προσευχή θα σε διδάξει και πως να ζεις.

Όταν αρχίσεις να λες «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με», δεν θα αλλάξει μόνο η σκέψη σου αλλά θα αλλάξει και ο τρόπος πού ζεις.

Γι' αυτό ξεκινήστε από την άλφα-βήτα για να καταλήξετε εκεί πού θέλετε.

Πηγή: orthodoxia-ellhnismos.gr

Φωτογραφία: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...